Strategieën

Strategieën voor een beter zelfbeeld

Een kind met FAS heeft vaak een lage dunk van zichzelf en weinig zelfvertrouwen. Er zijn verschillende methoden om het zelfbeeld te verbeteren.

Strategieën voor betere sociale vaardigheden

Een kind met FAS heeft vaak zwakke sociale vaardigheden en lijkt gewenst gedrag nauwelijks te kopiëren door naar anderen te kijken. Sociaal gedrag moet op een heldere en duidelijke manier worden uitgelegd en aangeleerd. Dit kan op verschillende manieren.

Strategieën voor betere communicatie

Kinderen met FASD vinden het vaak moeilijk eenvoudige dagelijkse zaken te verwoorden. Hulp bij het leren van beter communicerenis daarom belangrijk.

Strategieën voor meer structuur

Een FASD kind gedijt het beste bij een goede structuur. Biedt die structuur op alle terreinen die je maar kunt bedenken.

Strategieën voor een betere nachtrust

Een kind met FASD heeft vaak moeite met slapen. Er zijn verschillende technieken om dit te vergemakkelijken.

Strategieën voor het onderwijs

Voor docenten kan het handig zijn om basiskennis te hebben van FASD en een aantal tips zodat deze weet hoe hij met bepaalde situaties om kan gaan.

Interventiestrategieën

Drs. Lilian Don, psycholoog, kindertherapeut heeft voor de FAS stichting een folder opgesteld over interventiestrategieën voor kinderen met FASD.

Voeding en FASD

Voor kinderen met FASD kan het verstandig zijn om een aangepast dieet te volgen.

FASD gids

Ann Streissguth is ontwikkelingspsychologe en werkt al 28 jaar met FAS en FAE patiënten. Ze schreef een boek over haar evaringen: Fetal Alcohol Syndrome: A guide for Families and Communities

Het boek behandelt beschadigingen door alcohol vanuit allerlei verschillende invalshoeken. Een aantal case studies uit haar eigen praktijk completeren het wetenschappelijk materiaal, naast foto’s van mensen met alcoholbeschadigingen.

( Zweedstalige samenvatting Katarina Wittgard, Nederlandse vertaling F.Kristensen en A. Piersma)