• FASD een gids

  Ann Streissguth: Fetal Alcohol Syndrome: A guide for Families and Communities

  Het boek behandelt beschadigingen door alcohol vanuit allerlei verschillende invalshoeken. Een aantal case studies uit haar eigen praktijk completeren het wetenschappelijk materiaal, naast foto’s van mensen met alcoholbeschadigingen.

  ( Zweedstalige samenvatting Katarina Wittgard, Nederlandse vertaling F.Kristensen en A. Piersma)

  Donload de gids >
 • Persoonlijke verhalen

  Hoe is het om te leven met FASD? Lees hier persoonlijke verhalen geschreven door mensen met FASD of door hun familieleden.

  LEES MEER PERSOONLIJKE VERHALEN >
 • FASD strategieën

  Kinderen met FASD kunnen tegen problemen aanlopen die andere kinderen zonder FASD niet hebben. Voor een aantal van deze problemen zijn strategieën ontwikkeld die ondersteuning kunnen bieden.

  FASD strategieën >

Wat is FASD?

Het Foetaal Alcohol Syndroom omvat de mentale en fysieke tekortkomingen bij kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan alcohol. Een volledige diagnose FAS wordt gegeven als er op 3 terreinen afwijkingen bestaan:

1. Vertraagde groei, Baby's worden geboren met een te laag geboortegewicht en groeien erg traag. Kinderen met FAS zijn kleiner dan hun leeftijdsgenootjes en vaak erg tenger. Het hoofd is vaak abnormaal klein.

2. Gezichtsafwijkingen Er zijn variaties, maar dit zijn de meest voorkomende afwijkingen. gezichtsafwijkingen

Bekijk een animatie van de ontwikkeling van het FAS gezicht.

3. Neurologische afwijkingen Slechte spiercoördinatie komt veel voor. Baby's met FAS hebben een slechte zuigreflex en kauwen slecht. Veel kinderen met FAS zijn overgevoelig voor tast, geluid en fel licht. Ook veel voorkomend zijn: Slecht sociaal functioneren, hyperactiviteit, verstandelijke handicap en autistisch gedrag. FASD Hersenen

Moedige moeders

Je kind heeft de diagnose FAS(D)gekregen. Wellicht was je enigszins hierop voorbereid, maar zo'n diagnose kan een hele schok zijn.

Sinds kort is er een groep opgericht om biologische ouders met een kind met FAS(D) met elkaar in contact te brengen. Vooral voor deze ouders is het vaak lastig om hierover met andere te praten. In deze groep kunnen ouders met elkaar mailen, ervaringen uitwisselen en elkaar ondersteunen.

Wil je graag meer weten over deze groep, neem dan contact op met circle-of-hope@live.nl

Dit initiatief wordt ondersteunt door de FAS stichting Nederland. Debby Schalkwijk-Kroon (biologische moeder van een zoon met FAS(D).

Help de FAS Stichting

Word donateur

De stichting ontvangt geen subsidies en probeert via het werven van sponsoren en donateurs financieel gezond te blijven. Wilt u het werk van de stichting steunen?

Word Donateur pijl

Nieuwsbrief 40 online!

31/12/2018

De laatste nieuwsbrief staat online.

In deze editie o.a: FASD-poli Jonx en...
Lees verder >

Privacystatment Fasstichting

19/12/2018

Privacy statement
Vanaf 25 mei is de Algemene Verordening Gegevensbescherming...
Lees verder >

Fas bij BNN "Je zal het maar hebben"

19/12/2018

Noteert u alvast in uw agenda: Op 19 februari as. vertelt Mario zijn verhaal over h...
Lees verder >