FASDpas?
De FAS Stichting Nederland geeft vanaf 2016 de FASDpas uit. Deze pas is geschikt voor jongeren en (jong)volwassenen met FASD. Jongeren en volwassenen met FASD ondervinden o.a. door hun hersenbeschadigingen veel problemen, zoals:
- Hyperactiviteit of aandachtstekorten
- Geheugenproblemen
- Lager IQ
- Verstoorde gewetensvorming
- Autistisch gedrag
- Snel overprikkeld raken
- Sociaal/emotionele ontwikkelingsachterstand met als gevolg: sociale isolatie, "verkeerde" vrienden, loverboy problematiek, verslavingsgevoeligheid.
- Moeite met het vinden en houden van een baan, wegens lage scholing, moeite met solliciteren en zichzelf presenteren, problemen met op tijd komen en verantwoordelijkheid nemen.
- Moeite met het vinden van een partner
- Moeite met het zelfstandig voeren van een huishouding, financiële problemen.
Door deze hersenbeschadiging nemen ze soms verkeerde beslissingen of reageren ze op een andere manier dan wenselijk. Soms kan men daardoor in een ingewikkelde of vervelende situatie terecht komen, soms zelfs met optreden van politie of justitie.
De FASDpas kan in zulke situaties helpen. FASD verklaart immers veel van het gedrag en de gebeurtenis. Een begeleider kan snel gebeld worden en direct helpen het probleem op te lossen of om erger te voorkomen.