• Zwanger? Wat je moet weten

    Als je zwanger bent heeft alles wat je eet of drinkt invloed op je baby. Alcohol kan de hersenen van je baby beschadigen. Je kind kan levenslange gezondheidsklachten krijgen of zelfs verstandelijk gehandicapt raken.

    ALLES WAT JE MOET WETEN OVER ALCOHOL EN ZWANGERSCHAP >

Veelgestelde Vragen

Kan ik alcohol drinken als ik zwanger ben?
Nee. Drink geen alcohol als je zwanger bent. Als jij drinkt, drinkt je baby mee.

Een beetje kan toch wel?
Huidig onderzoek wijst uit dat zelfs een avondje drinken blijvende schade kan veroorzaken. Geen enkele hoeveelheid alcohol is bewezen veilig te zijn. Neem geen risico met de gezondheid van je baby. Drink geen bier, wijn of mixdrankjes.

Mijn vriendin dronk tijdens de zwangerschap en haar baby is gezond!
Iedere zwangerschap is anders. Sommige baby's zijn meer beschadigd dan andere door alcohol. Geef jouw baby de beste kans op een gezond leven. Drink niet als je zwanger bent.

Ik ben zwanger en ik heb alcohol gedronken.
Stop nu. Geef jezelf en vooral je baby een kans op een gezond leven.

Ik vind het moeilijk om te stoppen met drinken.
Zoek hulp bij je huisarts, het maatschappelijk werk of bel de Alcohol Infolijn 0900 1995 (10 cent p/m). Beslis dat je een beter leven voor jou en je baby wilt.

Ik heb gedronken. Hoe weet ik of mijn baby al beschadigd is?
Er is geen test om er achter te komen of de baby al beschadigd is. Veel vrouwen hebben echter hevig gedronken en toch een gezonde baby gekregen! Stop met drinken om te voorkomen dat de baby (nog meer) beschadigd wordt.

Ik drink graag maar ik geef ook borstvoeding.
Via de moedermelk krijgt de baby ook alcohol binnen als jij gedronken hebt. Wil je toch persé een glaasje drinken, doe dit vlak na een borstvoeding, zodat de alcohol alweer is "verdwenen" als je gaat borstvoeden.

De meest gestelde vragen en andere belangrijke informatie is te vinden in de folder "Drinken kan je baby beschadigen" van de FASstichting. Deze kan je als pdf downloaden of gratis bestellen in onze webshop.

Wat is FASD?

Het Foetaal Alcohol Syndroom omvat de mentale en fysieke tekortkomingen bij kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan alcohol. Een volledige diagnose FAS wordt gegeven als er op 3 terreinen afwijkingen bestaan:

1. Vertraagde groei Baby's worden geboren met een te laag geboortegewicht en groeien erg traag. Kinderen met FAS zijn kleiner dan hun leeftijdsgenootjes en vaak erg tenger. Het hoofd is vaak abnormaal klein.

Help de FAS Stichting

Wordt donateur

De stichting ontvangt geen subsidies en probeert via het werven van sponsoren en donateurs financieel gezond te blijven. Wilt u het werk van de stichting steunen?

Word Donateur pijl

Uitnodiging Regiodag FAS Rotterdam

15/05/2018

Op zaterdag 16 juni organiseert de FAS Stichting Nederland in samenwerking met stichting P...
Lees verder >

Onderzoek ADHD en FASD

11/02/2018

Deelnemers gezocht

INTER-PSY, een GGZ instelling met locaties in heel No...
Lees verder >

Fasstichting 15 jaar!

22/09/2017

Dit jaar bestaat de Fasstichting 15 jaar! Ter ere hiervan is een speciaal interview/artike...
Lees verder >